Nye muligheder for lån til etablering af et kollektiv

Er I på udkig efter at etablere et kollektiv på landet, kan I måske få gavn af ordningen “Lån på Landet”. Ordningen har været tilgængelig siden juli 2022 og er en mulighed for at optage et lån til boligkøb med statsgaranti.

Det vil sige, at staten kan give det pengeinstitut, I vil låne penge fra, en større sikkerhed for at få pengne  tilbage. Det kan give lånemuligheder i situationer, som ellers ville føre til et afslag fra en bank.

Ordningen er målrettet visse typer boligkøb, se billedet nedenfor:

Kilde: faktaark fra erhvervsministeriet

Ordningen tilbydes ikke nødvendigvis af alle pengeinstitutter. Erhvervsministeriet har i august 2022 publiceret en liste over de banker og sparekasser, der på dette tidspunkt havde tilmeldt sig ordningen. Det kan siden have ændret sig. Hvis du overvejer et boligkøb, der kan blive omfattet af ordningen, anbefaler vi derfor, at du spørger den bank, du gerne vil låne fra, om de er tilmeldt ordningen.

Hvis du overvejer et boligkøb, der kan blive omfattet af ordningen, anbefaler vi, at du spørger den bank, du gerne vil låne fra, om de er tilmeldt ordningen.

Ordningen er formuleret sådan, at den omfatter boligkøb til etablering af et kollektiv som sameje eller som forening, dog skal kollektivet leve op til følgende krav hvis det skal etableres som forening og samtidig benytte ordningen (kilde):

Har du spørgsmål omkring ordningen, har dit kollektiv erfaring med at bruge ordningen, eller har du fået afslag fra at bruge ordningen, er du velkommen til at kontakte os. Vi er både glade for at hjælpe og for at blive klogere.