Sådan starter i et kollektiv

Vores guide til de fundamentale spørgsmål, før kontrakten underskrives.


Når man gerne vil starte et kollektiv, kan man være hurtig til at kigge på boligannoncer og drømme sig til det gode liv. Men der er nogle ting, der er meget godt at få styr på inden man underskriver en kontrakt, så man undgår misforståelser og skuffelser i opstarten af et kollektiv. De fleste ideer i dette dokument kan bruges uanset om du skal bo til leje eller i andelslejlighed, men der er også ting som primært er rettet mod jer der skal købe en ejerbolig. De er markeret med *

I skal dele tingene op i 

Husk, at det er jer, der bestemmer skal finde det der er godt for jer.

Hvad skal man diskutere, når man skaber en kollektivgruppe?

Alle de nedenstående snakke har indflydelse på jeres fællesskab, nogle er store ting, andre er små, men det kan tit være i snakken om mad, kærester og husleje, at de større spørgsmål kommer op. 

De stjernemarkerede* er de snakke, som primært henvender sig til jer der skal optage lån. Vi arbejder også på at indsamle mere viden og gode råd, der skal snakke med udlejere og andelsboligforeninger.

De mange eksisterende kollektiver har organiseret sig på mange forskellige måder, men fælles for dem er at de spiser sammen og at de har husmøder, hvor de beslutter ting om kollektivet.

Vi håber det vil sætte nogle gode snakke i gang.


Kernegruppen

Når I vil starte et kollektiv, behøver I ikke at finde alle medlemmerne fra begyndelsen. Nogle gange kan det være en idé at starte med at være en lille gruppe, som skaber et fælles fundament og vision sammen. Det er der flere grunde til:


De fundamentale spørgsmål

Det første I skal finde ud af sammen er:

Hverdagen

Det er vigtigt, at I får snakket om, hvor frit, anarkistisk, systematisk, struktureret og regelbaseret jeres fælles liv være? Trives I mest lister, systemer og regler eller tager I det mere ad hoc og på det frie initiativ. 


Beslutningsprocesser

Det er vigtigt at I får snakket om, hvordan I beslutter ting i kollektivet. Både i hverdagen og I større spørgsmål om uenigheder, økonomi og nye beboere. 


Økonomi

Økonomi kan være en af de ting, der påvirker nogle folk meget og kan vække mange følelser og værdier.


Ind- og udflytning

Det er en del af kollektivlivet, at folk flytter ind og ud. Nogle gange går det nemt, men det kan også være en tidskrævende proces at finde nye beboere, for det er værd at investere tid i at finde en, der vil passe godt ind i jeres fælleskab

Det er sjældent et problem at finde folk, der gerne vil bo i kollektiv, hvis I får mange ansøgere skal I finde en måde at udvælge. 


Livets mange faser

Livet udvikler sig og det er en god idé, at snakke om, hvordan i hver især forestiller jer at kollektivet skal udvikle sig på længere sigt.

Konflikt og ekslusion

Når man stifter et kollektiv, har man ikke lyst til at tænke på konflikter, men alle kollektiver, der eksisterer i lang tid oplever uenigheder af større eller mindre grad og her er det godt, at have besluttet nogle ting om, hvad I gør, hvis I bliver uvenner, mens I stadigt er gode venner.


* Ophør og salg

På et tidspunkt kan det være, at I – eller dem der kommer efter jer – ikke har lyst til at drive kollektivet videre. Der er det vigtigt, at det er tydeligt i jeres vedtægter, hvad der så skal ske.


* Advokat

Vedtægter skal altid forbi en advokat, hvis I skal låne penge i banken, så I er sikre på at I få alle detaljer med. 


* Rådgivning

Kollektivforeningen har indsamlet en del viden om, hvilke banker, der er interesserede i at låne penge til kollektiver, samt eksempler på vedtægter. De kan findes på hjemmesiden og til tider kan vi også hjælpe med en snak om jeres spørgsmål. Skriv til os på vores mail og skriv “Rådgivning” i emnefeltet.